ИВАНА ХАЏИВАНОВА: Емоциите се заразни и сега се шират низ сајбер-просторот со брзина на светлината

Последното интервју од оваа серија на разговори е со психологот и психотерапевтот Ивана Хаџиванова, основач на Центарот за психотерапија, психодијагностика, тренинг и едукација НЕОКОРТЕКС.Оние кои веќе работеле со неа знаат дека Хаџиванова не само што се залага за кревањето на свесноста за негувањето на душевното здравје, туку истовремено и го демонстрира тоа преку нејзиното активно,Continue reading “ИВАНА ХАЏИВАНОВА: Емоциите се заразни и сега се шират низ сајбер-просторот со брзина на светлината”

ТАМАРА ЌУПЕВА: Секојдневно користење на технологијата го исклучува природниот дијалог

Сигурно секој би посакал да има наставник како Тамара Ќупева, нашата соговорничка за денешното интервју, со која разговаравме за инкорпорирањето на технологијата во наставата и силните/слабите страни на овој процес. Нејзината споредба на поранешните со новите генерации на средношколци, кои сè повеќе функционираат во сајбер-просторот, открива дел од состојбите во кои се наоѓаат, како иContinue reading “ТАМАРА ЌУПЕВА: Секојдневно користење на технологијата го исклучува природниот дијалог”

ГОРАН КОСТОВСКИ – ИНД ОГ: Ќе дојдат нови, визуелно пописмени таленти од нас

Горан Костовски – Инд Ог за себе ќе рече дека е „фриленс дизајнер во потрага на возбудливи медиуми за работа“. Горан е личност која не можете да не ја забележите, како по неговиот препознатлив дизајн и бренд “Celebrate life”, така и по лелеавата слобода и доза на уживање кои ги има при споделувањето на онаContinue reading “ГОРАН КОСТОВСКИ – ИНД ОГ: Ќе дојдат нови, визуелно пописмени таленти од нас”

ТРАЈКО ЏИКОВ: Конвенционалните начини на комуникација преоѓаат во нешто друго

Трајко Џиков, сениор копирајтер и концептуалист во Маркетинг и адвертајзинг агенцијата „Футура 2/2“, со искуство од 15 години во промоција и развој на македонскиот адвертајзинг е еден од оние луѓе кои се креативни сонувачи, филантропи, а она кое и самиот го издвојува во својот опис е дека ја носи и ролјата на татко. Со негоContinue reading “ТРАЈКО ЏИКОВ: Конвенционалните начини на комуникација преоѓаат во нешто друго”

ИВАНА АТАНАСОВА: Нашата реалност е манџа од виртуелни вистини и невистини

Ивана Атанасова (Иф), актерка, авторски изведувач, едукаторка (за деца) и поетеса во ôд. Три и пол години живее во Прага, а еднаш до два пати годишно ја имаме можноста да ја сретнеме и по улиците на Скопје, кога ќе одлучи да се врати и да нè посети. Разговорите со неа за театарот и уметноста сеContinue reading “ИВАНА АТАНАСОВА: Нашата реалност е манџа од виртуелни вистини и невистини”

ПЕТАР АНДОНОВСКИ: Уметност која не нуди нов поглед на светот е осудена на пропаст

Оваа низа од мини-интервјуа немаше да биде комплетна доколку не разговаравме и со Петар Андоновски, писател, чиишто чекори на македонската книжевна сцена сè посилно се слушаат. Добитник е на наградата „Роман на годината“ на „Утрински весник“ за неговиот роман „Телото во кое треба да се живее“ во 2015 година. Не можеме, а да не гиContinue reading “ПЕТАР АНДОНОВСКИ: Уметност која не нуди нов поглед на светот е осудена на пропаст”

КЛИМЕНТИНА ИЛИЈЕВСКИ: Човекот се одделува од човекот, станува егоцентричен

Соговорничка која секој би посакал да ја има е нашиот следен човек, Климентина Илијевски, извршна директорка на Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој „Паблик“, но и главна и одговорна уредничка на уличното списание „Лице в лице“. Со оглед на моменталната здравствена ситуација на глобално ниво, ќе уживате во времето додека читате за тоа како би изгледалоContinue reading “КЛИМЕНТИНА ИЛИЈЕВСКИ: Човекот се одделува од човекот, станува егоцентричен”

САШКО КОСТОВ: Нема да бидеме во можност сами да си ја бираме музиката

За музиката од иднината и за она кое можеби би го слушале луѓето, разговаравме со вистинскиот човек: Сашко Костов. Неговото искуство, како и творештво од сферата на современата (важно за нас да напомене и театарската!) музика, го ослободуваат од рамките на кој било стил. Неговите одговори се многу едноставни, приемчиви, но оставаат простор за размислување,Continue reading “САШКО КОСТОВ: Нема да бидеме во можност сами да си ја бираме музиката”

АНА ЈОВКОВСКА: Иднината е заедничка! Ние сме поврзани повеќе од што можеме да замислиме

Особена чест е да се поразговара, макар и по писмен пат, со Ана Јовковска: новинарка, писателка, активистка, тренер по комуникациски вештини и личен и професионален развој. Имавме што да прочитаме, а веруваме и вие. Ана ги сподели нејзините размисли за (зло)употребата на новите медиуми и социјални мрежи, за иднината на човечката комуникација, потребата од солидарност…Continue reading “АНА ЈОВКОВСКА: Иднината е заедничка! Ние сме поврзани повеќе од што можеме да замислиме”

ЈАСМИНА ВАСИЛЕВА: Нашата едноставна улога во оваа криза – да им даваме на луѓето надеж

За првото мини-интервју, Пресврт разговараше со свој, театарски човек, актерката Јасмина Василева. Разговаравме за иднината на актерската професија, за сегашните, но и за посакуваните состојби во македонската театарска институционална и независна продукција, дури добивме и суптилна препорака за гледање серија во слободното време, имајќи ја предвид актуелната здравствена ситуација. 1. Какви се твоите размислувања заContinue reading “ЈАСМИНА ВАСИЛЕВА: Нашата едноставна улога во оваа криза – да им даваме на луѓето надеж”