ПЕТАР АНДОНОВСКИ: Уметност која не нуди нов поглед на светот е осудена на пропаст

Оваа низа од мини-интервјуа немаше да биде комплетна доколку не разговаравме и со Петар Андоновски, писател, чиишто чекори на македонската книжевна сцена сè посилно се слушаат. Добитник е на наградата „Роман на годината“ на „Утрински весник“ за неговиот роман „Телото во кое треба да се живее“ во 2015 година. Не можеме, а да не гиContinue reading “ПЕТАР АНДОНОВСКИ: Уметност која не нуди нов поглед на светот е осудена на пропаст”

КЛИМЕНТИНА ИЛИЈЕВСКИ: Човекот се одделува од човекот, станува егоцентричен

Соговорничка која секој би посакал да ја има е нашиот следен човек, Климентина Илијевски, извршна директорка на Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој „Паблик“, но и главна и одговорна уредничка на уличното списание „Лице в лице“. Со оглед на моменталната здравствена ситуација на глобално ниво, ќе уживате во времето додека читате за тоа како би изгледалоContinue reading “КЛИМЕНТИНА ИЛИЈЕВСКИ: Човекот се одделува од човекот, станува егоцентричен”

САШКО КОСТОВ: Нема да бидеме во можност сами да си ја бираме музиката

За музиката од иднината и за она кое можеби би го слушале луѓето, разговаравме со вистинскиот човек: Сашко Костов. Неговото искуство, како и творештво од сферата на современата (важно за нас да напомене и театарската!) музика, го ослободуваат од рамките на кој било стил. Неговите одговори се многу едноставни, приемчиви, но оставаат простор за размислување,Continue reading “САШКО КОСТОВ: Нема да бидеме во можност сами да си ја бираме музиката”

АНА ЈОВКОВСКА: Иднината е заедничка! Ние сме поврзани повеќе од што можеме да замислиме

Особена чест е да се поразговара, макар и по писмен пат, со Ана Јовковска: новинарка, писателка, активистка, тренер по комуникациски вештини и личен и професионален развој. Имавме што да прочитаме, а веруваме и вие. Ана ги сподели нејзините размисли за (зло)употребата на новите медиуми и социјални мрежи, за иднината на човечката комуникација, потребата од солидарност…Continue reading “АНА ЈОВКОВСКА: Иднината е заедничка! Ние сме поврзани повеќе од што можеме да замислиме”

ЈАСМИНА ВАСИЛЕВА: Нашата едноставна улога во оваа криза – да им даваме на луѓето надеж

За првото мини-интервју, Пресврт разговараше со свој, театарски човек, актерката Јасмина Василева. Разговаравме за иднината на актерската професија, за сегашните, но и за посакуваните состојби во македонската театарска институционална и независна продукција, дури добивме и суптилна препорака за гледање серија во слободното време, имајќи ја предвид актуелната здравствена ситуација. 1. Какви се твоите размислувања заContinue reading “ЈАСМИНА ВАСИЛЕВА: Нашата едноставна улога во оваа криза – да им даваме на луѓето надеж”

Што значи вашата поддршка за „Пресврт“?

Значи поддршка на театарска продукција која својот прв проект го почнува независно одинституционално финансирање, односно се обидува да изнајде алтернативни начини и изворина буџетот за реализација на претставата. Значи постоење на можност за промена на статусот кој независната македонска продукција гоима, како и свртување на вниманието кон условите во кои голем дел од театарскитеработници творат.Continue reading “Што значи вашата поддршка за „Пресврт“?”

Поддржете ја „Иднината е приватна“

За својата прва претстава „Иднината е приватна“, Пресврт пристапува истражувачки и од продукциски аспект: отпочната е претпродажбата на билетите за премиерата на 23.април во Денсинг салата на Младинскиот Културен Центар, преку онлајн платформата за crowdfunding –  GoGetFunding. Одговори на прашањата дали може да се заобиколат институциите и можни ли се алтернативни начини за финансирање наContinue reading “Поддржете ја „Иднината е приватна“”

Придобивките од драмската игра

Драмската игра, во многу училишни системи низ светот, е од исклучителна важност за детскиот развој. Но, драмската игра може да биде полезна како за младите, така и за возрасните. Еве неколку придобивки од овој тип на активности кои, воедно, ги нудиме преку нашите едукативни програми: Опуштање од емотивната напнатостВозрасните често знаат, одново и одново, даContinue reading “Придобивките од драмската игра”

ИДНИНАТА Е ПРИВАТНА: Започнува продукциската фаза на првата претстава на „Пресврт“

Претпродукциската фаза на проектот “Иднината е приватна” е при крај, а тимот се подготвуваза отпочнување на процесот на проби со актерската екипа (Наталија Теодосиева, Дени Стојанов, Нина Елзесер и Дарко Ристовски) и режисерот (Милош Б. Андоновски). За почеток, екипата ќе истражува зададени теми и прашања од режисерот Андоновски, поврзани со иднината, личната и колективната; влијаниетоContinue reading “ИДНИНАТА Е ПРИВАТНА: Започнува продукциската фаза на првата претстава на „Пресврт“”