Праизведба на „Дневна доза мазохизам“ – 05.09.2021

Истражувајќи ја опсесијата како генетски код врз кои се создаваат односите помеѓу луѓето и опседнатоста како пракса која се артикулира во секојдневието, новиот театарски проект на „Пресврт“, „Дневна доза мазохизам“ го разложува човековиот емотивен распад преку конфликтот кој се наоѓа во обичните ситуации. Заслепени од виртуелниот идеал, често луѓето се наоѓаат на крстопатот помеѓу онаContinue reading “Праизведба на „Дневна доза мазохизам“ – 05.09.2021”

СВРТИ СЕ КОН ТЕАТАР – Повик за учесници на 4 онлајн работилници

Ако верувате дека театарот може да се случува било каде, тогаш, навистина целиот свет станува сцена. Останува на вас да подготвите изведба за вашата публика. Пресврт во рамки на проектот „Сврти се кон театар“ објавува повик за учесници на серија од четири онлајн предавања на кои ќе имате можност да подготвите монолог од вашите соништа!Continue reading “СВРТИ СЕ КОН ТЕАТАР – Повик за учесници на 4 онлајн работилници”

Премиерна изведба на „Иднината е приватна“

Започнавме со идеја за театарска претстава, изведена на начин кој е веќе познат, со физичко присуство. Но, овој процес нè научи дека и со прецизно планирање, нештата можат да се сменат во секунда. Овој пат актерите се на сцена во Денсинг салата на МКЦ, а вие од својот дом го следите преносот во живо наContinue reading “Премиерна изведба на „Иднината е приватна“”

ЗА ПРЕТСТАВАТА „ИДНИНАТА Е ПРИВАТНА“

Проектот „Иднината е приватна“ е театарска претстава, во продукција на „Пресврт“ и во чијшто фокус е прашањето за човековата приватност во иднината. Дали човековата приватност ќе исчезне под влијанието на социјалните мрежи или ќе може да се сочува? Кој е нашиот идентитет во сајбер просторот, а кој кога сме сами дома или со блиските? ДалиContinue reading “ЗА ПРЕТСТАВАТА „ИДНИНАТА Е ПРИВАТНА“”

ИВАНА ХАЏИВАНОВА: Емоциите се заразни и сега се шират низ сајбер-просторот со брзина на светлината

Последното интервју од оваа серија на разговори е со психологот и психотерапевтот Ивана Хаџиванова, основач на Центарот за психотерапија, психодијагностика, тренинг и едукација НЕОКОРТЕКС.Оние кои веќе работеле со неа знаат дека Хаџиванова не само што се залага за кревањето на свесноста за негувањето на душевното здравје, туку истовремено и го демонстрира тоа преку нејзиното активно,Continue reading “ИВАНА ХАЏИВАНОВА: Емоциите се заразни и сега се шират низ сајбер-просторот со брзина на светлината”

ТАМАРА ЌУПЕВА: Секојдневно користење на технологијата го исклучува природниот дијалог

Сигурно секој би посакал да има наставник како Тамара Ќупева, нашата соговорничка за денешното интервју, со која разговаравме за инкорпорирањето на технологијата во наставата и силните/слабите страни на овој процес. Нејзината споредба на поранешните со новите генерации на средношколци, кои сè повеќе функционираат во сајбер-просторот, открива дел од состојбите во кои се наоѓаат, како иContinue reading “ТАМАРА ЌУПЕВА: Секојдневно користење на технологијата го исклучува природниот дијалог”

ГОРАН КОСТОВСКИ – ИНД ОГ: Ќе дојдат нови, визуелно пописмени таленти од нас

Горан Костовски – Инд Ог за себе ќе рече дека е „фриленс дизајнер во потрага на возбудливи медиуми за работа“. Горан е личност која не можете да не ја забележите, како по неговиот препознатлив дизајн и бренд “Celebrate life”, така и по лелеавата слобода и доза на уживање кои ги има при споделувањето на онаContinue reading “ГОРАН КОСТОВСКИ – ИНД ОГ: Ќе дојдат нови, визуелно пописмени таленти од нас”

ТРАЈКО ЏИКОВ: Конвенционалните начини на комуникација преоѓаат во нешто друго

Трајко Џиков, сениор копирајтер и концептуалист во Маркетинг и адвертајзинг агенцијата „Футура 2/2“, со искуство од 15 години во промоција и развој на македонскиот адвертајзинг е еден од оние луѓе кои се креативни сонувачи, филантропи, а она кое и самиот го издвојува во својот опис е дека ја носи и ролјата на татко. Со негоContinue reading “ТРАЈКО ЏИКОВ: Конвенционалните начини на комуникација преоѓаат во нешто друго”

ИВАНА АТАНАСОВА: Нашата реалност е манџа од виртуелни вистини и невистини

Ивана Атанасова (Иф), актерка, авторски изведувач, едукаторка (за деца) и поетеса во ôд. Три и пол години живее во Прага, а еднаш до два пати годишно ја имаме можноста да ја сретнеме и по улиците на Скопје, кога ќе одлучи да се врати и да нè посети. Разговорите со неа за театарот и уметноста сеContinue reading “ИВАНА АТАНАСОВА: Нашата реалност е манџа од виртуелни вистини и невистини”

Отворена проба со екипата на „Иднината е приватна“

Во рамки на својата едукативна програма „Театар за сите“, ви нудиме можност да присуствувате, но и да учествувате на онлајн пробата со актерската екипа и режисерот за претставата „Иднината е приватна“ во продукција на Пресврт, на тој начин симболично одбележувајќи го Светскиот ден на театарот, 27.март. Имајќи ја предвид моменталната состојба и во интерес наContinue reading “Отворена проба со екипата на „Иднината е приватна“”