Дневна доза мазохизам

Истражувајќи ја опсесијата како генетски код врз кој се создаваат односите меѓу луѓето и опседнатоста како пракса што се артикулира во секојдневието, новиот театарски проект на Пресврт, ‘Дневна доза мазохизам’ го разложува човековиот емотивен распад преку конфликтот што се наоѓа во обичните ситуации. Заслепени од виртуелниот идеал, луѓето често се наоѓаат на крстопатот помеѓу тоа што е и тоа што посакуваат да биде, како што му се случува и на Тома, чие несовпаѓање со светот длабоко се истакнува преку неговата привлечност кон младата ‘инфлуенсерка’ Софија, која пак се бори со сопствениот наметнат калап на своите обожаватели

Фотографија: Стефан Дамјановски

Текст: Дина Вукелиќ
Режија: Лука Кортина
Продуцент: Петар Антевски
Асистент на продукција: Наталија Теодосиева
Играат: Дарко Ристовски, Томислав Давидовски, Марјан Наумов, Јанка Лефкова, Димитрија Доксевски, Ава Хусеини, Ѓорѓи Јолевски, Амернис Нокшиќи
Сценографија: Мартин Манев
Костимографија: Ирина Тошева
Кореографија: Наталија Теодосиева
Превод на текст: Горјан Милошевски
Видео снимател: Дени Стојанов
Видео анимации: Кирил Манчевски
Фотограф: Стефан Дамјановски
Дизајн на постер: Петар Антевски
Посебна благодарност до:
Русе Арсов и МКЦ,
Ивана Балабанова и Beatrix Crew,
Нетсетера,
Италијанска Амбасада во Скопје,
Добар Бар.
Времетраење: 105′
Премиерна изведба: 05.09.2021

Продукција:
ПРЕСВРТ
септември 2021

%d bloggers like this: